Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir? Önemli İpuçları

Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir

Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir? Önemli İpuçları

Deri, materyal olarak pürüzsüz, sert, yağlı ve cilalı bir görünümde bulunur. Bunun tersine süet, materyal olarak sıcaklığı içerisinde tutmaya çalışan bulanık ve tüylü bir yapıda bulunur. Bu nedenle her iki malzemenin de çok dayanıklı olmasına karşın süet deriye göre daha hassastır ve sıvıları emmesi çok daha basittir. Deri materyalden üretilmiş bir ayakkabının sıvı geçirgenliği oldukça düşükken, süet ayakkabı modellerinin içerisine sıvı girmesi çok daha olası bir durumdur.

Birbirinden farklı yeni sezon Kadın Ayakkabı Modelleri arasından seçiminizi yaparak sitemizden sipariş verebilirsiniz.

Süet malzeme ile üretilmiş olan ayakkabılarda özenli şekilde kullanılmış olsa dahi temizleme gerektirecek durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar süet ayakkabınız üzerinde oluşmuş olan sürünme izleri, süet üzerinde kurumuş olan su izleri veya sıvı dökülmeleri olabilir. Uzun süreli süet ayakkabı kullanımlarında ise ayakkabının çeşitli kısımlarında kir birikimi, çamur ya da benzeri maddelerden kaynaklı lekeler oluşabilir.

Süet giysilerin üretiminde kullanılan materyalin süet ayakkabılarda kullanılan materyalden daha farklı bir formda olduğunu bilmeniz gerekiyor. Süet kıyafetler çamaşır makinesinde doğru talimatlarda yıkandığı sürece zarar görmeyebilir ve kuru temizleme yöntemleri ile de temizlenebilir. Bu durumun temel nedeni süet kumaşın, ayakkabılarda kullanılan süet deriden farklı bir formda olmasıdır.

Süet ayakkabı bakımı ile uğraşmak istemiyorsanız ve yeni ayakkabı kullanmanın keyfini sürmek istiyorsanız, sitemizden Erkek Ayakkabı Modelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Süet elbiselerin kolay şekilde temizlenebilmelerine karşın süet ayakkabılarda temizleme yöntemleri biraz farklıdır. Süet ayakkabılar hassas bir yapıya sahip olduğu için özel süet fırçası ve süet kauçuğu vasıtasıyla temizlemeniz önerilir. Bunun yanında evinizde bulunan kağıt havlu, bez havlu, kurşun kalem silgisi ve beyaz sirke de süet ayakkabınızı temizlemeniz ve bakım yapabilmeniz için önemli malzemeler arasındadır. Süet ayakkabıya yağ gibi zor lekelerin bulaşması durumunda ise süet deriye özel yağ çözücü ile temizlemeniz gerekir.

Süet Ayakkabı Temizleme Yöntemleri

Süet ayakkabınızı temizlemeye başlamadan önce süet ayakkabı temizlemek ile ilgili genel bilgileri bilmeniz gerekir. Yanlış bir yöntem izleyerek süet ayakkabınızı temizlemeye çalışmanız, ayakkabınız üzerinde istenmeyen lekeler ya da kokular ortaya çıkarabilir. Süet ayakkabıyı temizlerken dikkat etmeniz gereken ilk şey, ayakkabınızı tamamen kuruyana kadar temizlemeye çalışmamanızdır. Ayakkabınızdaki nemi almak için bir kağıt havlu ya da bez havluyu hafifçe bastırabilirsiniz, ayakkabınızın tamamen kuruması için ise nemden uzak bir ortamda bekletmeniz daha doğru olacaktır.

Süet ayakkabınızın kumaşında biriken kirleri yok etmek için ise süet fırçası kullanabilirsiniz. Bir süet fırçasına sahip değilseniz veya almak istemiyorsanız diş fırçası ya da törpü yardımıyla da temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli ayrıntı ise uygulamayı hafifçe ve tek yöne doğru yapmaktır. Aksi durumlarda süet ayakkabınızın kumaşını zedeleyebilirsiniz.

Süet kauçuğu ve kurşun kalem silgisi ise ayakkabınızdaki çizikleri ve belirgin olan lekeleri gidermenizi sağlayacaktır. Süet kauçuğuna sahipseniz burada ilk tercihiniz kauçuktan yana olmalıdır ancak elinizde yoksa temiz bir kurşun kalem silgisi de ayakkabınızdaki çizikleri giderme konusunda size yardımcı olabilir. Süet kauçuğu ve kurşun kalem silgisi kullanırken biraz daha fazla baskı yapabilirsiniz ancak hareketlerinizin yine tek yönlü olmasına dikkat edin. Bu yöntem sayesinde ayakkabınıza yapışmış olan kuru kirleri ve küçük çizikleri çıkarabilirsiniz.

Süet ayakkabılardaki lekeleri çıkarmak ve sertleşme sorununu gidermek için ise en ideal çözüm beyaz sirke uygulaması olacaktır. Bunun için yumuşak bir bez havludan ya da mikrofiber bezlerden faydalanabilirsiniz. Bezinize bir miktar sirke damlatın ve tek yönlü şekilde lekelerin üzerini ovalayın. Sirke miktarını çok fazla artırmamanız ve lekenin üzerini sabırla ovalamanız oldukça önemlidir.

Beyaz sirke uygulamasında ayakkabınızın renginin değiştiğini görürseniz telaşlanmayın. Süet ıslandığında doğal olarak renk değiştirebilir, kuruduğunda tekrardan eski rengini aldığını görebilirsiniz. Yağ çözücü ile temizleme yönteminde ise süet materyal için üretilmiş ürünleri tercih etmeniz gerekir. Farklı materyaller için üretilen temizleyiciler ayakkabınıza zarar verebilir.

Açık Renk Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Açık renk süet ayakkabıların bakımı oldukça zordur ve dolapta dururken bile toz, kir gibi parçacıklar sayesinde temizlenmeye ihtiyaç duyabilirler. Açık renkteki süet ayakkabılarınızı temizlerken sıvılar yerine öncelikle süet fırçasını tercih etmeye çalışmalısınız. Süet fırçası sayesinde ayakkabınıza herhangi bir zarar vermeden rahatlıkla üzerindeki toz ve kiri alabilir, lekeli bir görünümü engelleyebilirsiniz.

Süet fırçanız yoksa ve ayakkabınızdaki kuru lekeleri temizlemek istiyorsanız sert kıllı bir fırçadan yardım almanız doğru olacaktır. Fırçanızı tek bir yönde hafif şekilde hareket ettirerek süet ayakkabınızı rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Fırçaya alternatif olarak ise süet materyal için üretilmiş olan süet silgilerinden faydalanabilirsiniz. Süet silginizi ayakkabınızın kirli bölgesinde ovalayarak gezdirmeniz ayakkabınızın temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Süet ayakkabınızın üzerinde daha ağır lekeler varsa ve fırça ya da silgi yardımı ile temizleyemediyseniz bu noktada sıvılardan yardım almanız gerekir. Nemli ve temiz bir beze beyaz sirke, ovma alkolü ya da sıvı süet ayakkabı temizleyicisinden bir miktar dökün. Ardından ayakkabınızın kirli olan kısmını hafifçe ovalayın. Ayakkabınız kuruduğunda üzerinde hâlâ kuru lekeler var ise süet fırçası ile kalan lekeleri giderin.

Süet ayakkabı temizliği yanında,diğer ayakkabı bakım önerilerimiz:

Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri Ayakkabı Çizikleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Deri Ayakkabı Yıkanır mı?

Mavi Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Süet materyali, bir hayvanın derisinin alt kısmından hazırlanmış olan kadife dokulu bir deri olarak tanımlanabilir. Tanımdan da anlaşılabileceği gibi süet deriye oranla çok daha yumuşak ve hassas bir yapıya sahiptir. Hassas yapısı nedeniyle ilk başlarda sadece eldiven yapımında kullanılan süet sonradan farklı kıyafetlerin ve ayakkabıların yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise süet kıyafet ve ayakkabılarda en çok tercih edilen renk mavidir.

Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir? sorusunun cevabı için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mavi rengin hem kadınlar hem erkekler tarafından çok fazla tercih edilmesi, mavi süet ayakkabının nasıl temizlenmesi gerektiğine dair sorgulamalara sebep olmuştur. Mavi süet ayakkabılarınızı temizlemek için, beyaz sirkeyi ½ oranda su ile karıştırarak bir sıvı solüsyon hazırlamanız gerekir. Ardından lekeyi öncelikle fırça ya da törpü yardımı ile yumuşatmanız önerilir. Son adımda ise bir bez ya da sünger yardımı ile hazırladığınız solüsyonu ayakkabınıza uygulayarak mavi süet ayakkabınızı temizleyebilirsiniz.

Süet Ayakkabıyı Evdeki Malzemeler ile Temizleme

Süet ayakkabıların kadife dokusu çekici olduğu kadar kirlenmeye de müsait açık gözenekli bir yapıya sahiptir. Süetin açık gözenekli dokusunun ıslanması ya da kirlenmesi oldukça basittir ve bu durum ayakkabınızın lekelenmesine yol açar. Ancak bu dezavantajlı özelliğine rağmen evinizde bulunan süet fırçası, temiz bez, beyaz sirke, ovalama alkolü ve kumaş koruyucu spreyler sayesinde ayakkabınızı dikkatli bir şekilde temizleyebilir, ilk günkü haline tekrardan getirebilirsiniz.

Süet Ayakkabı Islak Bez ile Silinir mi?

Süet ayakkabıların açık gözenekli ve hassas bir yapıda üretildiklerinden daha önce bahsetmiştik. Bu nedenle süet ayakkabılarınızın çok ıslak bir bez ile ya da direkt olarak su ile temizlenmesini önermiyoruz. Bunun yerine hafif nemli yumuşak bir bez kullanabilir, ayakkabınızın yüzeyine zarar vermeden arzu ettiğiniz silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Süet Bot Temizliği Nasıl Yapılır?

Süet botlar, süet ayakkabılarda olduğu gibi süet fırçası, sünger ya da süet ayakkabı spreyi ile rahatlıkla temizlenebilir. Süet botunuza zarar vermemek için temizleme işlemi sırasında sert hamlelerden kaçınmanız, fırçalamayı tek yöne doğru hafif şekilde yapmanız ve ayakkabınızı çok ıslatmamanız önemlidir. Süet botunuzu temizledikten sonra hızlı bir şekilde kuruyabilmesi için kapalı ve nemden uzak bir ortamda bekletebilirsiniz.

 

Etiketler: Bakım
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR