Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir

Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir

Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir? Önemli İpuçları

Arkadaşlarınızla buluşmak için hazırlandınız ve dışarı çıktığınızda beyaz ayakkabılarınızın kirlendiğini gördünüz. Bu durumda yapabileceğiniz iki eylem var diyebiliriz. Birincisi, artık beyaz ayakkabınızı kirli bir şekilde kullanabilirsiniz. İkincisi ise bu yazımızda size vereceğimiz ipuçları sayesinde beyaz ayakkabınızı rahatlıkla temizleyebilir, bembeyaz ayakkabılarınızla dolaşmaya devam edebilirsiniz.

Beyaz ayakkabıların kirlendiğinde çamaşır makinesinde yıkanması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Bu durum bazı ayakkabı modelleri için düşük sıcaklık ve devirde yıkanması sayesinde mümkün olabilir. Ancak beyaz ayakkabı modellerinin büyük bir çoğunluğu çamaşır makinesinde yıkandığı durumlarda yıpranabilir ve böylelikle en sevdiğiniz ayakkabınızdan mahrum kalabilirsiniz. Peki, beyaz ayakkabı nasıl temizlenir?

Beyaz ayakkabı kullanmaktan sıkılmış veya bakımının zor olduğunu düşünen erkekler, sitemizde yer alan Erkek Ayakkabı Modelleri arasından farklı renk seçeneklerini inceyebilirsiniz.

Beyaz Ayakkabıyı Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz ayakkabı temizleme konusunda göz önünde bulundurmanız gereken en önemli husus ayakkabı modelidir. Zira her beyaz ayakkabının aynı şekilde temizlenmesi uygun değildir, temizleme sırasında kullandığınız malzemeler bazı ayakkabı modellerine zarar verebilir. Beyaz spor ayakkabılar sabunlu su, karbonat gibi maddeler ile temizlenebilirken, süet ayakkabı modelleri süet bez ile temizlenmelidir. Nubuk ayakkabılarda ise vazelin ve çeşitli temizlik solüsyonlarının kullanımı daha uygun olacaktır.

Nubuk ve süet ayakkabıların kendilerine özel temizleme fırça ve bezleri olduğunu bilmeden ayakkabınızı temizlemeye çalışırsanız ayakkabı zarar görecektir. Nubuk ve süet ayakkabılarda güçlü leke çıkarıcılar uygun değildir ve fırçalama tek yöne doğru hafif bir şekilde yapılmalıdır. Beyaz spor ayakkabı modellerinin ise büyük bir kısmı çamaşır makinesinde temizlenebilir. Kısaca temizlemek istediğiniz ayakkabı modelini iyi bilmeniz, doğru bir şekilde ayakkabınızı temizlemeniz için çok önemli bir konudur.

Sabun ve Ilık Su ile Temizleme Yöntemi

Beyaz ayakkabı modellerinin büyük bir kısmı rahatlıkla temizlenebilir, bu nedenle ayakkabınız kirlendiğinde çok fazla endişeye kapılmayın. Ayakkabınızdaki leke mürekkep, alkol veya yağ lekesi gibi temizlemesi oldukça güç olan lekelerden değilse işiniz kolay diyebiliriz. Ayakkabınızı temizlemek için öncelikle ılık su ve sabun kullanarak bir karışım elde edin ve bu karışımı ayakkabınızı silmek için kullanın.

Ayakkabınızı silerken pamuk, bez ya da fırça gibi çeşitli araçlardan yardım alabilirsiniz. Lekenin yerine, büyüklüğüne ve sertliğine göre seçiminizi yapabilirsiniz. Örneğin, ayakkabınızı uzun süredir kullanıyorsanız ve tüm kirlerinden arındırma amacıyla temizlemek istiyorsanız kullanmadığınız eski bir diş fırçasından faydalanabilirsiniz. Diş fırçalarının uç kısmı çok sert olmayacağı için ayakkabınıza zarar vermeniz oldukça zordur, özellikle sneaker ve spor ayakkabı modellerini temizlemek için elverişlidir.

Beyaz ayakkabıdan başka dolabınızda farklı Kadın Ayakkabı Modelleri olsun istiyorsanız indirimli ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Kabartma Tozu ve Karbonat Kullanarak Temizleme

Kabartma tozu ve karbonat, beyaz ayakkabı temizleme konusunda en popüler olan malzemeler arasındadır. Beyaz ayakkabılarını temizlemek, nubuk deri ayakkabılarınızı yumuşatmak için karbonat kullanmanız oldukça akıllıca bir hamle olacaktır. Kabartma tozu ve karbonat sayesinde ayakkabılarınızdaki lekeler yavaş yavaş çıkmaya başlayacaktır, böylelikle ayakkabınızı ilk günkü haline getirebilirsiniz.

Ayakkabınızdaki temizlemek istediğiniz bölgeye kabartma tozu ve karbonat karışımını serpmeniz ve birkaç saat beklemeniz yeterlidir. Birkaç saat sürenin ardından ayakkabınızı ıslak bir bezle silerek ya da hafif ılık suda yıkayarak tertemiz bir hale getirebilirsiniz. Ciddi lekelerde kabartma tozu ve karbonat karışımı çamaşır suyuyla birlikte de kullanılabilir ancak bu yöntemi kullanırken oldukça dikkatli olmalı, çamaşır suyunun oranını iyi ayarlamalısınız.

Miksel Suyu (Makyaj Temizleme Suyu) Kullanmak

Makyaj temizleme ürünlerinden olan miksel suyu, beyaz renkli ayakkabılarınızı temizlemek için kullanabileceğiniz çok bilinmeyen malzemelerden birisidir. Makyaj temizleme ürünü olarak bilinen miksel suyu süet, beyaz deri ve lastik ayakkabılar için kullanılan çok etkili temizleme ürünlerinden birisidir. Deri ve süet ayakkabılara ek olarak bez ayakkabılar da miksel suyu sayesinde rahatlıkla temizlenebilir.

Sabunlu su karışımına benzer olarak miksel suyuna batırdığınız fırçanızı hafif şekilde ayakkabınızın kirli noktalarına tek yönlü şekilde uygulayın. Birkaç fırçalama girişiminden sonra beyaz ayakkabınızdaki kirlerin yavaş yavaş yok olduğunu ve ayakkabınızın eski haline geri döndüğünü göreceksiniz. Bu uygulamayı aynı zamanda bir pamuk, sünger ya da bez yardımı ile de rahatlıkla yapabilirsiniz.

Beyaz Bez Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz bir ayakkabıyı temizlemek oldukça kolay bir iştir ancak temizlemek istediğiniz ayakkabının türüne dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, çamaşır makinesinde yıkanmaması gereken bir bez ayakkabıyı, çamaşır makinesinde yanlış ayarlarda yıkarsanız formunu kaybedebilir ve ayakkabınızı istediğiniz şekilde bulamayabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle ayakkabınızın çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun olup olmadığını kontrol edin.

Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olup olmadığını bilmediğiniz bir beyaz bez ayakkabınız varsa, bu ayakkabıyı temizlemenin en kolay yolu daha önce bahsettiğimiz makyaj temizleme suyunu kullanmak olabilir. Makyaj temizleme suyu ile beyaz bez ayakkabıyı temizlemek için ayakkabınızın kirli kısmına ya da bir silme bezine mikselden bir miktar dökmeniz, ardından hiç beklemeden kirli bölgeyi silmeniz gerekir. Bu sayede beyaz bez ayakkabı modellerini tertemiz bir hale getirebilirsiniz.

Beyaz Süet ve Deri Ayakkabı Temizleme

Beyaz süet ve deri ayakkabılarınızı spor ayakkabılarınızı temizlemeye çalıştığınız gibi temizlerseniz ayakkabınıza zarar verebilir, formunu bozabilir ya da kalıcı lekeler bırakabilirsiniz. Bu nedenle süet ve deri ayakkabılar çok daha dikkatli ve hassas bir şekilde temizlenmelidir. Süet hassas bir materyal olduğu için leke silgisi ve kauçuk silgi gibi temizleme maddeleri çok daha uygun olacaktır.

Nubuk ayakkabılarınızda da süet beyaz ayakkabılarınızı temizlemek için kullandığınız teknikleri kullanmanız doğru bir tercih olacaktır. Unutmayın ki beyaz spor ayakkabı modellerinde çamaşır makinesinde yıkama, diş macunu, karbonat ve benzeri teknikleri kullanabilirsiniz, ancak beyaz süet ve deri ayakkabılarda bu tekniklerin kullanılması uygun değildir. Beyaz deri ve süet ayakkabı modellerine özel üretilen fırça ve bez modelleri temizleme sırasında çok daha etkili ve güvenli bir yöntemdir.

Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir? sorusunun cevabı için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Beyaz Ayakkabı Sarardığında Nasıl Temizlenir?

Beyaz ayakkabı ve beyaz spor ayakkabı kullanan kişilerin en çok mustarip olduğu konulardan birisi ayakkabılarının sararması durumudur. Uzun süre kullanılmış veya kenarda kalmış kullanılmayan beyaz spor ayakkabılar sararmaya başlayabilir. Beyaz ayakkabıların sararması, güneş ışığı ile temasa geçen kumaşta bulunan nitrojenin oksitlenmesi sayesinde oluşur. Beyaz ayakkabı sararması genellikle tekstil ve kimya endüstrisi tarafından fenol sararma şeklinde tabir edilir.

Fenol sararma terimini daha önce beyaz ayakkabı sararması şeklinde duymuş olabilirsiniz ancak bu terim kumaştan üretilmiş her türden ürünün sararmasını ifade eder. Beyaz renkli her tür kumaş sararma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Beyaz ayakkabınızdaki sararma durumunu ortadan kaldırmak için ise bu yazımızda daha önce bahsetmiş olduğumuz çamaşır deterjanı ile yıkama, kabartma tozu ve karbonat yöntemi gibi tüm yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Spor ayakkabınızı sararma durumundan kurtarmak için daha önce bahsetmiş olduğumuz tüm yöntemler etkilidir diyebiliriz. Süet ve deri malzemeden üretilmiş olan beyaz ayakkabı modelleri ise sararma yapmasalar dahi bir süre sonra sertleşip kuruyabilirler. Süet ve deri ayakkabılarınızdaki sertleşmeyi önleyebilmek için ise sirke ve vazelin kullanabilirsiniz. Bu sayede derinin kurumasını, çatlamasını ve sertleşmesini engellemiş olursunuz.

Sararma ve sertleşme durumlarına göre farklı türdeki ayakkabılar için farklı yöntemler kullanmanız gerektiğinden bahsettik. Beyaz spor ayakkabılarınız için ise yapabileceğiniz bir diğer yöntem muz kabuğu uygulamasıdır. Soyulmuş muz kabukları ile beyaz ayakkabılarınızı temizlemeyi denerseniz ayakkabılarınızdaki sararmanın geçtiğini görebilirsiniz. Bu yöntemler ile hem kadın hem de erkek spor ayakkabı modellerini rahatlıkla eski haline getirebilirsiniz

 

 

Etiketler: Bilgi
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR