Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır

Ayakkabı Bağcık Nasıl Bağlanır

 

Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Ayakkabı bağcığı temelde ayakkabıyı ayağa sabitlemek için kullanılan bir materyaldir. Ayakkabının tarzına ve modeline göre değişim gösteren ayakkabı bağcığı, ip veya kordon gibi materyallere sahiptir ve genellikle her ayakkabıda birer adet bulunur. Kimi zamanlarda ayakkabıyı ayağa sabitlemenin dışında bir tasarım detayı olarak da kullanılan ayakkabı bağcığını bağlamanın bilinen birçok yöntemi vardır.

Bağcıklı ayakkabı kullanmaktan sıkılan beyler bağcıksız ayakkabı kullanmayı düşünürseniz sitemizde yer alan Erkek Deri Ayakkabı Modelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ayakkabı Bağcığı Bağlama Teknikleri

Ayakkabı bağcığı bağlama teknikleri genellikle benzer temellere sahiptir. Çoğunlukla düğüm kullanılan bu tekniklerle ayakkabı ve ayağın bütünleşerek sabitlenmesini amaçlanır. Yazlık ya da kışlık ayakkabı farketmeksizin uygulanan bu yöntemler hem dayanıklı olması hem de şık bir görünüm vadetmesi sebebiyle tercih edilen yöntemlerdir. Ayakkabının modeline ve bağcığın materyaline göre değişim gösteren bu tekniklere kısaca bir göz atalım.

Çalışan kadınlar için zaman oldukça önemlidir her sabah bağcıklı ayakkabı derdiyle uğraşmak istemeyen kadınlar için Kadın Deri Ayakkabı Modelleri sayfamızda bir çok bağcıksız model yer alıyor.

1.Zikzak Yöntemi

Ayakkabı bağcığı bağlamak için en sık tercih edilen yöntemlerden biri olan zikzak yöntemi oldukça kolay bir temel üzerine kurulmuştur. Bu yöntemin doğru ilerlemesi için ilk olarak yapacağınız şey zikzak yöntemini uygulayacağınız ayakkabının burnunu karşınızda olacak şekilde çevirmek olacak. Sonrasında burnun hemen arkasında bulunan karşılıklı iki delikten bağcığı geçirerek iplerin iki tarafta da eşit uzunlukla olduğuna emin olmalısınız.

İpleri karşı çaprazdaki deliklere dıştan içe olacak şekilde geçirmeye devam ederek son deliklere ulaştığınızda ipleri birbirine geçirip eşit uçlu bir fiyonk yaparak zikzak yöntemini tamamlayabilirsiniz.

2.Düz Bağcık Yöntemi

Ayakkabı bağcığını bağlamanın kolay yollarından biri olan düz bağcık yönteminde de ilk olarak bağcığın bir ucu ayakkabının burnuna yakın olan delikten diğeri de ayakkabının topuğuna yakın olan çapraz delikten geçirilir. Burada önemli olan nokta topuğa yakın olan delikten sarkan ipin diğer delikteki ipten kısa olmasıdır.

Ayakkabının burun tarafındaki delikten geçirilen ip, karşı delikten geçirilir ve sadece bir uçla son deliğe kadar gelinir. Sonuncu delikle birlikte topuk kısmında bulunan deliklerdeki iplerin boyutları aynı olmalıdır. Bu şekilde iki ucu birbiriyle bağlayarak bir fiyonk şekli oluşturulur ve düz bağcık yöntemi oluşturulur.

3.Fiyonk Şeklinde Bağlama Yöntemi

Fiyonk bağlama yöntemi ayakkabı bağlama teknikleri arasında oldukça popüler olan bir diğer yöntemdir. Bu teknik hem kolay olması hem de oldukça şık ve düzenli durması açısından neredeyse her ayakkabı modelinde tercih edilir. Fiyonk bağlama yönteminde ayakkabı ipini çapraz olacak şekilde deliklerden geçirdikten sonra ayak bileğine doğru biten ipi düz tutarak bir düğüm atılır.

Birleşen düğüm sıkılarak ayakkabının sabitlenmesi sağlandıktan sonra sağdaki bağcık ikiye katlanır ve diğer bağcık üstüne gelecek şekilde geçirilir. Son olarak soldaki bağcık küçük ipli kısımdan geçirilir ve böylece fiyonk modelinde bir düğüm oluşur. Ayakkabınıza şık bir hava katacak fiyonk yöntemini her model ayakkabıya rahatlıkla uyarlayabilirsiniz.

3.Çember Tekniği

Spor ayakkabılarda vazgeçilmez yöntemlerden biri olan çember tekniği hem ayağı ayakkabıyla bütünleştirdiği ve böylece rahat hareket imkanı sunduğu için hem de şık bir bağlama yöntemi olduğu için göze çarpan tekniklerden biridir. Dayanıklı bir model olması sebebiyle bağcığın ayakkabınızda uzun süre bozulmadan şeklini korumasını sağlayan bu yöntem için ayakkabının bağcığı, burun tarafından başlanarak karşılıklı çapraz olacak şekilde deliklerden geçirilir. Bilek kısmına kadar geçirilen bağcık son deliğe geldiğinde sıkıca bir düğüm atılır. Ardından bir düğüm daha atılır ancak bu düğüm oldukça gevşek bir şekilde sıkılmadan bırakılır.

İki düğüm arasında kalan çemberle adını oluşturan bu tekniğin son adımında ise çemberin ip geçirmeye uygun olacak kadar bir alana sahip olduğundan emin olduktan sonra bağcıklardan biri bu çemberden geçirilir. Diğer ucu da aynı şekilde çemberin içinden geçirdikten sonra oluşan daireler çekilerek çember kapatılır. Spor aktivitelerinde veya uzun süre ayakkabı kullanmak zorunda kaldığınız günlerde rahatlıkla tercih edebileceğiniz bu yöntem gündelik hayatta işinizi çok kolaylaştıracak.

Spor Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Spor ayakkabı hem günlük hem de fiziki aktivitelerde kullanılan, her kesimden insanın mutlaka sahip olması gereken ayakkabı çeşitlerinden biridir. Spor ayakkabıların gün içerisinde rahat hissettirmesi hem ayakkabının kalıbına hem de bağlanış şekline göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle spor ayakkabı bağlarken ipin sağlam ve kaymayan bir modelde olmasına dikkat etmek gerekir. Spor ayakkabı bağlama yöntemleri genellikle basit ve kalıcı yöntemleri içine alır.

Bunlardan biri olan topuk sabitleme yönteminde amaç beden ne kadar hareketli olursa olsun ayakkabının ayağı sabitlemesidir. Bu yöntemde ilk olarak bağcıklar zikzak yöntemi kullanılarak deliklerden geçirilir. Yalnızca son delikler boş bırakılır ve ardından ip son deliklerden düz olacak şekilde geçirilir.

Sonrasında soldaki ipin ucu, sağdaki son ve bir önceki deliğin arasında kalan ipin altından geçirilir. Aynı işlem diğer bağcık için de uygulanır ve son olarak iki ucu kullanılarak ipe sıkı bir düğüm atılır. Ardından klasik fiyonk bağlama yöntemi kullanılır ve böylece ayakkabı ayağınızda gün boyu sabitlenir.

Aldığınız ayakkabıları ve mevcut deri ayakkabılarınızın çizilmesini engellemek istiyorsanız veya çizikleri gidermek istiyorsanız deri ayakkabı çizikleri nasıl giderilir? konulu içeriğimizi; ayakkabı kokusundan muzdarip iseniz ayakkabı kokusu nasıl giderilir? içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz

Bot Nasıl Bağlanır?

Kış aylarında sizi soğuk havalara karşı korurken ayağınızın rahat etmesini de sağlayacak ayakkabı türlerinden biri olan botların kullanım ömrü hem kalitesine hem de kullanım yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. Botun uzun ömürlü olması ve kış boyu kullanım imkanı vermesi için özenli kullanım şarttır. Bir diğer yandan kalın tabanlı ve yapılı malzemelerden üretilen botlar kimi zaman ayağınızda yara ve su toplaması gibi hasarlara neden olabilir. Bunu önlemenin yollarından biri botu doğru bir şekilde bağlamak olacaktır.

Bot bağcığı bağlarken ayakkabı burnundan başlayarak çapraz olacak şekilde delikten geçirilen iplerle sıkı bir kalıp oluşturulur. Sonrasında son delikten geçirilmesinin ardından boyun ucu havaya kaldırılır ve bu şekilde ipler sıkılarak botun ayakla bütünleşmesi sağlanır. Son aşamadan sonra tavşan kulağı yöntemiyle iplerden iki adet kulak şekli oluşturulur ve birbiriyle bağlanır. Bu şekilde bot gün boyu ayakta rahatsızlık hissi uyandırmadan soğuk havalara karşı koruyucu bir etki oluşturur.

Bilekten Bot Bağlama Tekniği

Bot gibi kışa uygun olan ayakkabı türlerini seçerken bağcıklarına da dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ayakkabının yapısına uygun, sağlam bir türde ipe sahip olan bağcıkları tercih etmek size hem konforlu hem de kullanışlı bir ayakkabı deneyimi şansı sunar. Bir diğer yandan ayakkabı ipinin kalitesi ve şekli kadar onu nasıl bağladığınız da önemlidir. Bot bağlarken kullanılan birçok teknik vardır ancak bilekte bağlama tekniği hem oldukça sağlam olması hem de botun yapısına uygun bir yöntem olması sebebiyle sıkça tercih edilir.

Kütle olarak ağır yapıda ayakkabı türlerinden biri olan botlarda en sık rastlanan bağlama tekniklerinden biri olan bilekte bot bağlama tekniği, hem oldukça kullanışlı hem de basit bir yöntemdir.  Bu yöntemde botunuzun ve ipin sağlam bir şekilde bütünleştiğinden emin olduktan sonra yapacağınız tek şey ayakkabı bağcığını ayakkabının üzerinden değil bileğinize dolamak olacak.  Bağcığın iki ucunu bileğinize dolayarak oluşturabileceğiniz bu yöntemi bileğinizin arkasında bağlayarak tamamlayabilirsiniz. Bileğinize sabitlenen bot ile hem daha uzun süre bağcık bozulmadan hareket edebilir hem de oldukça şık ve sade bir görüntü elde edebilirsiniz

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Bilgi
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR